Собственикът на частната военна компания “Вагнер Евгений Пригожин обвини руското Министерството на

...
Собственикът на частната военна компания “Вагнер Евгений Пригожин обвини руското Министерството на
Коментари Харесай

Пригожин тръгна с армията си да сваля Шойгу

Собственикът на частната военна компания “Вагнер ” Евгений Пригожин упрекна съветското Министерството на защитата, че е атакувало с ракети “тиловите лагери " на групировката, при което са починали доста бойци. Той заплаши с възмездие и разгласи, че “Вагнер ” е взел решение “злото ” в лицето на военното управление на Русия да бъде спряно с оръжие. И прикани всички искащи да се причислят към отмъщението. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10850
„ Загивахме в Бахмут, защитавайки достойнството на Русия и съветската войска. Подло ни излъгаха и се пробваха да ни лишат от опцията да защитим домовете си. Да унищожат ЧВК “Вагнер ”. Бяхме подготвени да създадем отстъпки пред Министерството на защитата, да предадем оръжието и да намерим решение по какъв начин да продължим да пазиме страната си. Но тази измет не се успокои. Днес, като видяха, че не сме разрушени, те нанесоха удари, ракетни офанзиви по тиловите ни лагери. Загинаха голям брой наши бойци, наши бойни приятели. Ние ще решим по какъв начин да отговорим на това безчовечие. Следващата стъпка е наша “, казва Пригожин в запис, оповестен в персоналния му Телеграм канал. Той популяризира и запис, на който твърди, че е удареният лагер на “Вагнер ”. Повечето самостоятелни коментатори считат, че видеото е режисура, въпреки в действителност да е снимано в лагер на “Вагнер ”.

Малко по-късно пресслужбата му разгласява друго аудио известие: „ Съветът на командирите на ЧВК „ Вагнер “ взе решение: злото, което носи военното управление на страната, би трябвало да бъде спряно. Те подценяват живота на бойците, те не помниха думата правдивост и ние ще я върнем. Затова тези, които през днешния ден унищожиха нашите момчета, тези, които унищожиха десетки, доста десетки хиляди съветски бойци, ще бъдат осъдени. Моля ви да не се съпротивлявате. Всеки, който окаже тази опозиция - ние ще го считаме за опасност и ще го унищожим неотложно, в това число всички блокади, които срещнем по пътя си, всеки аероплан, който забележим над главите си. Моля всички да запазят успокоение, да не се поддават на провокации и да останат по домовете си. След като приключим започнатото, ще се върнем на фронта, с цел да браним Родината си. Президентското ръководство, държавното управление, Министерство на вътрешните работи, Националната армия и други структури ще продължат да работят в нормалния си режим. Ще се оправим с тези, които унищожават съветски бойци и се връщат на фронта. Справедливостта във войските ще бъде възобновена, а по-късно - справедливостта за цяла Русия ", написа Сега.

Пригожин прикани всички искащи да се разправят с военното управление да се причислят към него.

„ Ние сме 25 хиляди и ще разберем за какво е хаосът в страната. 25 хиляди чакат като тактически запас, а стратегическият запас е цялата войска и цялата страна. Който желае да се причисли. Трябва да сложим завършек на този срам “, се споделя в звуковото известие, оповестено от пресслужбата на шефа на ЧВК “Вагнер. ”

Пригожин упрекна Шойгу, че особено е дошъл в Ростов на Дон, с цел да организира интервенцията по заличаването на “Вагнер ”. “Той употребява артилерия и вертолети, с цел да ни унищожи ”, сподели Пригожин. А след това упрекна Шойгу, че е избягал след акцията. “Шойгу просто плахо избяга от Ростов. Към 21:00 хукна плахо като жена. За да не изяснява за какво е вдигнал хеликоптери да унищожава нашите, за какво е нанасял ракетни удари. Това създание ще бъде спряно “, сподели шефът на ЧВК “Вагнер ”.

Министерството на защитата на Руската федерация назова изказванията на Пригожин информационна провокация.

„ Всички известия и видеокадри, публикувани в обществените мрежи от името на Е. Пригожин за сякаш нанасяне на удар от Министерството на защитата на Руската федерация по тиловите лагери на ЧВК „ Вагнер “, не дават отговор на действителността и са осведомителна провокация. Въоръжените сили на Руската федерация не престават да извършват бойни задания на линията на прикосновение с въоръжените сили на Украйна в зоната на специфичната военна интервенция “, се споделя в известието на министерството, което този път реагира стремително на обвиняванията.

Появиха се известия, че Росгвардия е сложена в бойна подготвеност.

“Путин е осведомен за обстановката към Пригожин, подхващат се всички нужни ограничения, ” коментира представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Националният антитерористичен комитет на Русия откри наказателно дело за призив към въоръжен метеж за изявления на Пригожин. “Настояваме незабавно да бъдат прекъснати противозаконните дейности ”, се споделя в известието.

По-рано през днешния ден собственикът на частната военна компания " Вагнер " даде обстойно изявление, в което разобличи лъжите за Украйна, с които съветският президент Владимир Путин стартира войната - че украинците 8 години са бомбардирали Донбас и са се готвели да атакуван Русия. Според него мотивът за " спецоперацията " е бил изцяло подправен и лъжовен. Пригожин обаче към момента заобикаля да нападне непосредствено Путин и продължава да стоварва цялата виновност за войната върху министъра на защитата Сергей Шойгу, който е " подвел " съветския президент да нападне Украйна и още го заблуждава за ситуацията на фронта.

" Украинците имаха формация по границите с Донбас - онази, която разбихме край Попасна и Артьомовск /Бахмут/. С нея си обменяхме изстрели - ние по тях, те по нас, и това ставаше през всичките тези дълги 8 години от 2014 до 2022 година На 24 февруари 2022 година нищо свръхизвънредно не стана. Сега министерството на защитата се пробва да излъже обществеността, пробва се да излъже президента и твърди, че от страна на Украйна е имало безумна експанзия, че те са се канили дружно с НАТО да ни атакуван... Това е неистина! Войната беше нужна, с цел да може тайфа мерзавци просто да тържествува и да си направи ПР каква мощна войска има. За да стане Шойгу маршал... За да остане в историята като великият тувински пълководец, който е станал два пъти воин и маршал. Войната не беше нужна, с цел да върнем в нашето лоно съветските жители. Или с цел да демилитаризираме и денацифицираме Украйна. Тя беше нужна поради една спомагателна звезда на пагона, с цел да може един душевен болен човек, като легне в гроба, на възглавничка да му донесат тази звезда. Освен това войната бе потребност на " олигархичния клан ", споделя Пригожин в изявление за личния си Телеграм канал.

Според Пригожин проектът е бил да се направи олигархът Виктор Медвечук президент на Украйна. Виктор Медведчук е украински предприемач и политик, прочут като " кума на Путин ". Той бе задържан през май 2021 година и упрекнат в държавна измяна, само че съумя да избяга. След това бе още веднъж хванат през април 2022 година и сменен дружно с още 55 руснаци за 215 пленени украинци, измежду които бяха петимата командири на " Азов ". Това провокира голям скандал в Русия.

Пригожин твърди, че когато Володимир Зеленски е станал президент, е бил подготвен да подпише всевъзможни документи и всичко, което е трябвало да направи съветското управление, е да " слезе от Олимп " и да се контракти, тъй като " цяла източна Украйна е обитаема с хора, които генетично са руснаци ". " А какво вършим ние през днешния ден? Убиваме тези генетични руснаци ", споделя Пригожин.

Пригожин повтори тезата си, че обстановката на фронта е доста зле за Русия. " Въоръжените сили на Украйна притискат съветската войска, ние се къпем в кръв, никой не дава запаси, няма никакво ръководство ", споделя той. И назовава цялостна неистина информацията за унищожени 60 танка " Леопард ".

Пригожин сподели и че руснаците са понесли големи загуби в първите дни на войната, като 80% от тях се дължат на хаоса в ръководството на войските.

Интервюто на Пригожин е следващият епизод от войната му с съветското министерство на защитата. В края на февруари 2022 година той горещо поддържаше " спецоперацията " и заявяваше, че Путин е постъпил безусловно вярно и е предизвестил, че се готви нахлуване против Русия. А самата " спецоперация " Пригожин наричаше " превъзходна микрохирургия, в която съветската армия ювелирно ликвидира всички гнезда на напрежение, а мирните жителите остават в цялостна сигурност ".

Причината за промяната на позицията на Пригожин е в нарастналите му политически упоритости, считат военните анализатори. След като загроби десетки хиляди " вагнеровци " в Бахмут /по личното му признание/, той разчиташе внезапно да усили своята политическа тежест, да смени управлението на министерството на защитата на Русия и да получи още бонуси като основен воин във връзка с войната в Украйна. Има версия, че той работи в синхрон и дори по повеля на близкото обграждане на Путин, което води война с министъра на защитата Сергей Шойгу.

Пригожин обаче не реализира триумф - освен, че не смени враговете си, само че и му бе неразрешено да вербува пандизчии за фронта. В навечерието на настъплението на ВСУ той изтегли " Вагнер " от фронта, разчитайки, че неуспехите на съветската войска ще принудят съветските управляващи да му се молят за помощ. Но и това не стана. Напротив - Шойгу издаде заповед, а Путин го поддържа, всички частни военни компании да подпишат контракт с министерството на защитата до 1 юли, в случай че желаят да продължат да водят война в Украйна. " Вагнер " е единствената, която изрично отхвърли да подпише какъвто и да е контракт с МО. И защото ВСУ към момента не са разгърнали своета атака, най-малко към този момент ситуацията на съветската войска не е чак толкоз трагично.

Затова и Пригожин потегли вабанк, като от няколко дни дава изявленията, в които громи съветското военно управление. Доколко акцията му ще успее, значително зависи от ситуацията на фронта. Ако съветската войска стартира да търпи трагични провали, Пригожин ще натрупа точки. Ако фронтът се стабилизира или в случай че руснаците реализиран някакви триумфи, ще се усили вероятността съветската държавна система да се оправи релативно безболезнено с Пригожин. Факт е, че макар скандалните му изявления, до момента Пригожин не е дори упрекнат в " дискредитация на съветската войска ". А десетки руснаци бяха наказани на доста години затвор единствено за апелите си за мир.

Малко след изявлението Евгений Пригожин сподели, че е подал сигнал до Следствения комитет срещу военния министър Сергей Шойгу и шефа на Генщаба Валерий Герасимов. 

„ Те би трябвало да носят отговорност за геноцида на съветския народ, убийството на десетки хиляди съветски жители и предаването на съветски територии на врага. Освен това предаването на територии е съзнателно, тъкмо както убийството на съветски жители и геноцида. За Шойгу геноцидът е на национална основа ”, счита Пригожин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР